Tematyka żywnościowa

Ciesz się inną kawą co dnia – o kapsułkach kompatybilnych z Nespresso

Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najstarszych w sprzedaży. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli pozyskiwały kolejnych zwolenników. Współcześnie jest to marka znana na całym świecie, a ekspresy z tym systemem wytwarza wiele uznanych firm. Czy są w sprzedaży kapsułki kompatybilne z Nespresso? Postanawiając […]

Korzyści ze spożywania soku z kiszonej kapusty i z buraków

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów wracają do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. […]

Przetwory ekologiczne – zdrowa, naturalna żywność

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który trwa od początku XX wieku, produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać różnorodnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z rosnącą świadomością nabywców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni towarów […]

Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą podajemy zwykle w trakcie Wigilii lub znaczących rodzinnych imprez okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do innych dań. Barszcz czerwony to potrawa wszechstronna […]

Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Pomimo, że jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych kombinacji aromatów, nie oznacza to, iż łączenie ze sobą produktów, które na pozór wcale się wykluczają, nie może przynieść intrygujących i, co ważne, smakowitych efektów. Przekonujemy się o tym coraz częściej. Największe oddziaływanie na nasz smak miało naturalnie możliwość kupna nieosiągalnych przedtem w naszym kraju artykułów, jak również otwarcie […]

Z czego zrobić wino wiosną, latem, jesienią i zimą?

Dla amatorów domowego wina mamy dobrą wiadomość – ten trunek można przygotowywać w Polsce przez okrągły rok, bo zawsze znajdą się odpowiednie składniki. Latem i jesienią, gdy najwięcej jest sezonowych owoców, warto sięgać właśnie po nie. Z czego zrobić wino wczesną wiosną lub zimą? Odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym i przedstawiamy kalendarium z podziałem na […]

Jakie pieczywo kupować?

Pieczywo to w naszej tradycji podstawa jadłospisu człowieka. Produkowane jest z wody, mąki soli, mleka, środków spulchniających (najczęściej zakwasu chlebowego albo drożdży) i różnych dodatków wzbogacających smak wypieków, jak przykładowo: słonecznik, sezam lub mak. Dlaczego należy spożywać pieczywo? Pieczywo jest jedzeniem niezwykle bogatym w mnóstwo najróżniejszych składników odżywczych i energetycznych, potrzebnych do poprawnego funkcjonowania ludzkiego […]

Warsztaty kulinarne – ich różnorodność może Cię zaskoczyć!

Udział w warsztacie kulinarnym to doskonały sposób na pozyskanie nowych umiejętności – przyswojenie sobie tajników rozmaitych receptur i odpowiednich praktyk produkcyjnych albo po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest usługa? Czy warto skorzystać z warsztatów kulinarnych? Warsztat kulinarny – poznaj arkana sztuki kulinarnej Zdolności gotowania nie nabywa się w kilka tygodni – szef […]