
Jeśli chcesz kupić sól kłodawską, kliknij tutaj.
Substancją potrzebną do właściwego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada sól himalajska i sól kłodawska? Dlaczego należy stosować je w gastronomii?
Właściwości soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak potraw. Choć nieumiarkowane użycie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne porcje (do 6 gramów dziennie) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż liczących 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych pierwiastków oraz minerałów, m.in. cynk, żelazo czy potas, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło żelaza, wapnia i magnezu
Sól kłodawska niejodowana z kolei to artykuł o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do domowych przetworów. Jest wartościowym źródłem potasu, wapnia czy cynku, innymi słowy pierwiastków koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie traci swoich własności i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]