Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

Jeśli potrzebujesz barszczu czerwonego w butelce, zobacz tu.

Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą podajemy zwykle w trakcie Wigilii lub znaczących rodzinnych imprez okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do innych dań.

Barszcz czerwony to potrawa wszechstronna

Wydaje się, iż barszcz czerwony to prosta do ugotowania zupa z buraków, która raczej nie jest dość sycącym daniem. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie trochę słodki aromat powoduje, iż rewelacyjnie łączy się on z innymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni zalewają nim pierogi z mięsem, grzybami albo kapustą, pozostali wolą w nim kiełbasę, jajo na twardo oraz kartofle. Barszcz czerwony to doskonała strawa na obiad, lecz także wyborna przekąska albo kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy świetnie podkreśli smak chrupkiego pasztecika z pieczarkami czy drożdżówki z mięsnym farszem.

Należy zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeżeli nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, ponieważ dostarcza organizmowi mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, jak również mnóstwo żelaza, i z tej przyczyny poleca się je anemikom. Z kolei ze względu na to, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem nierzadko zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – kup albo zrób sam

Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz wykorzystuje swoje ulubione dodatki i inaczej doprawia tę potrawę. Jedni uwielbiają barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny, drudzy dodają do niego łyżeczkę cukru, by zaakcentować naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a jednocześnie ma więcej kluczowych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przygotowywać samodzielnie, ale okres fermentacji trwa minimum tydzień. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie lub przez internet.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]